top of page

DoReWe Dnevnik # 11

PREDSTAVITVENI DOGODKI, PRIČETEK NOVEGA ŠOLSKEGA LETA IN POMEN GLASBENE IZOBRAZBE


September 2023



Dragi DoReWe-jevci in dragi ljubitelji glasbe,


Pozdravljeni v novem šolskem letu, v katerem seveda nadaljujemo z izdajami našega DoReWe Dnevnika. Verjamemo, da boste ob branju še naprej uživali. Vabimo vas, da nam pišete ter nam sledite na Facebooku in Instagramu.


V enajsti izdaji DoReWe Dnevnika boste našli naslednje razburljive zgodbe:


DO RE WE NOVICE: Predstavitveni dogodki/Nove lokacije in novi glasbeni zvezki/Glasbena izobrazba kot čudovita popotnica za življenje

FANTASTIČEN NASVET: Priprave na pouk klavirja po počitnicah

SONATA Z ULICE: Zahvala organizatorjev Hroščkovega festivala in Čarobnega dne

LAHKI KVIZ: Izbor pesmi za DoReWe glasbeni zvezek

TI LOVIŠ: Delite vabilo na mini-muzikal Buča Okrogloglava

 

DO RE WE NOVICE


Glasbeni izzivi za otroke in odrasle na predstavitvenih dogodkih: Otroški bazar, Čarobni dan ter Hroščkov festival


Septembra smo DoReWe-jevci organizirali klavirsko-pevske izzive za otroke in odrasle na treh predstavitvenih dogodkih. Najprej smo se udeležili sejma Otroški bazar  na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, največje izobraževalno-zabavne družinske prireditve v Sloveniji. Letos je bazar privabil 15.000 obiskovalcev, med katerimi so se mnogi ustavili tudi na naši stojnici. Nastopajoče otroke so malo za hec malo za res povabili na "photoshoot", kjer so otroci uživali skoraj tako kot na odru.



Prav tako smo se udeležili dogodka Čarobni dan  v Arboretumu Volčji Potok, ki je privabil številne družine iz vse Slovenije. Tako mali kot veliki so uživali na naših glasbenih izzivih - preizkusili so se na tolkalih, pri petju kanona, pri igranju osnovnih akordov in se oblekli v kostume afriških živali, ki so nas zopet spremljale na odru.



Nazadnje pa smo se odpravili tudi na Hroščkov festival v Domžale, kjer nas je pričakalo čudovito vzdušje in izvrstno ozvočenje na odru. Obiskovalci so navdušeno ploskali našim pevcem, ki so na odru uprizorili skrajšano verzijo mini-muzikala Lev v srcu.



Vsi trije dogodki so se več kot uspešno zaključili in DoReWe ekipa se nasmejana veseli novega šolskega leta!


Pričetek novega šolskega leta: nove lokacije in novi DoReWe glasbeni zvezki


Po predstavitvenih dogodkih smo DoReWe-jevci pričeli s poukom klavirja, klavirja s petjem in petja na vseh prejšnjih lokacijah. V letošnjem šolskem letu poučevanje nudimo tudi na nekaj novih lokacijah, in sicer:

- Mednarodna francoska šola v Ljubljani

- OŠ Domžale

- OŠ Venclja Perka

- OŠ Dob

- OŠ Rodica

- OŠ Nevlje

- OŠ Prule.

 Veseli bomo, če se nam vaši otroci pridružijo na uvodnih urah, kjer jim lahko podrobneje razložimo in pokažemo, kako poteka naš način poučevanja.

 

Vaši otroci bodo prav tako dobili nove, izpopolnjene DoReWe glasbene zvezke, ki jih je skupaj z ekipo pripravila naša glasbena vodja Kristina. Sestavljeni so na osnovi kvintnega kroga, vsebujejo pa pripadajočo teorijo ter izbor najrazličnejših pesmi po težavnostnih stopnjah.



Glasbena izobrazba kot čudovita popotnica za življenje


Ob pričetku novega šolskega leta bi se želeli zahvaliti staršem vseh vpisanih učencev za izkazano zaupanje. Skupaj z vami se zavedamo, da ima prisotnost glasbe v življenju otroka številne pozitivne učinke na njegov celostni razvoj. Učenci s pomočjo igranja na klavir in petja ne razvijajo le glasbene sposobnosti temveč tudi urijo svoj spomin in disciplino, razvijajo čustveno inteligenco in socialne veščine ter si z rednim nastopanjem krepijo svojo samozavest

 

Vlaganje vaše energije, časa in finančnih sredstev v glasbeno izobraževanje otroka je tako investiranje v njegovo prihodnost. Veščine, ki jih bodo otroci pridobili, ne bodo samo kratkotrajne narave, pač pa bodo pripomogle k njegovemu uspehu v življenju tudi v kasnejših obdobjih.


 

FANTASTIČEN NASVET

#11 Kako se pripraviti na pouk inštrumenta/petja po poletnih počitnicah?

Po dolgih tednih, preživetih ob najrazličnejših poletnih dejavnostih in premora od vadenja inštrumenta ali petja, je lahko vrnitev "nazaj" kar velik izziv. Počitnice so vsekakor nujen počitek, vendar je septembra svoje misli treba počasi preusmeriti nazaj k delu. Kako se vrnemo na stare tirnice? 

Posredujemo vam nekaj nasvetov in "trikov", ki bodo olajšali prehod in vrnitev v ustaljeno rutino.


1.Če ste med poletnimi počitnicami zanemarjali vadenje inštrumenta, boste želeli odpreti svojo torbo in preveriti, ali inštrument še deluje normalno 😊. Mogoče je čas za ponovno oglasitev klavirja? 


2.Vadenja se lotite počasi  z večjimi odmori. Najprej ponovite prstne tehnike, lestvice  in akorde. Zaigrajte kakšno pesem po spominu, da tudi tega aktivirate iz poletnega spanca.


3.Morda boste želeli osvežiti spomin z igranjem glasbenih iger  na spletu ali v aplikacijah. Na primer, Sight Reading Factory  ponuja na tisoče brezplačnih vaj, njihova spletna stran pa ima na voljo veliko virov za glasbenike vseh ravni.


4.Povabite nekaj prijateljev iz skupinskega pouka klavirja na glasbeno druženje. Igranje z drugimi glasbeniki krepi vaše sposobnosti, vam pomaga zopet najti navdušenje nad igranjem ter vas spomni, zakaj ste sploh izbrali prav ta inštrument.


5.Čeprav se poletje morda zdi prekratko, boste po nekaj tednih zopet v svoji ustaljeni rutini igranja ali petja, kjer vam bo prav tako lepo. Pametno izkoristite čas in pozornost ponovno poskušajte osredotočiti na vaš inštrument, da bosta skupaj zasijala v vsej svoji polnosti glasbenega muziciranja.


 

SONATA Z ULICE


Takole se nam je zahvalila gospa Mira, ki v Občini Domžale skrbi za organizacijo Hroščkovega festivala:



"Veseli smo, da ste bili del 5. Hroščkovega festivala in s svojimi aktivnostmi pomagali pričarati marsikateri nasmeh na lica naših najmlajših."

 


Takole pa so se nam pisali z Zavoda Zaupanje:


"V imenu Zavoda Zaupanje, organizatorja Čarobnega dne v Arboretumu Volčji Potok in vseh obiskovalcev, se vam najlepše zahvaljujemo za vaš doprinos Čarobnemu dnevu! Skupaj nam je uspelo pripraviti nepozaben dogodek, kjer sta bila prisotna otroški živžav in veselje več tisoč otrok. Obiskovalci so uživali v več kot 50 različnih delavnicah, se zabavali ob Čarobnem odru ter odšli domov z nepozabnimi spomini in izdelki.

Ne smemo pa pozabiti na otroke, ki jim bomo - tudi po vaši zaslugi - omogočili obiskovanje izvenšolskih dejavnosti, ki si jih drugače ne bi mogli privoščiti zaradi različnih okoliščin. Čarobni dan bo tako še dolgo po dogodku risal nasmeh na otroške obraze."


 

LAHKI KVIZ


Dopolnjeni DoReWe zvezki vsebujejo najrazličneješe pesmi za naše učence. Katere pesmi bi si pa vi želeli naučiti pri pouku klavirja ali petja?  Pišite nam vaše želje in ideje.


 

TI LOVIŠ


V mesecu oktobru, za noč čarovnic, bomo skupaj s Kulturnim Društvom Naš Oder izvedli mini-muzikal Buča Okrogloglava. Tokrat smo k sodelovanju povabili tudi odlične in večkrat nagrajene plesalce Plesne šole Miki,  ki deluje na področju Domžal, Radomelj in Kamnika.

 

Predstavo si boste vi in vaši otroci brezplačno lahko ogledali v Supernovi Šiška v Ljubljani. Preko gledališke igre, petja in plesa se bomo spraševali, kako in zakaj je nastala Noč čarovnic. Pridite in si nas oglejte!

 

Veseli bomo, če vabilo posredujete tudi svojim prijateljem.




Hvala za vaš čas, se beremo in zabavamo v naslednji številki.

DoReWe pozdrav!



bottom of page