top of page

DoReWe Dnevnik # 13

NASTOP NA SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU 


November 2023



Dragi DoReWe-jevci in dragi ljubitelji glasbe,


Pozdravljeni v trinajsti izdaji našega DoReWe Dnevnika. Upamo, da boste uživali v branju. Vabimo vas, da nam še naprej pišete ter sledite na Facebooku in Instagramu.


V trinajsti izdaji DoReWe Dnevnika boste našli naslednje razburljive zgodbe:


DO RE WE NOVICE: Nastop učencev na Slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani

FANTASTIČEN NASVET: Kaj pravzaprav je MUZIKAL?

SONATA Z ULICE: Zahvala častnih gostov Rachel Bright in Jima Fielda

LAHEK KVIZ: Naš najmlajši nastopajoči

TI LOVIŠ: Delite vabilo za božični koncert

 

DO RE WE NOVICE


Nastop na Slovenskem knjižnem sejmu v čast avtorjema slikanice Lev v srcu


V septembru je naključje hotelo, (čeprav po vsej verjetnosti naključij ni in se je to moralo zgoditi :)) da smo se DoReWe-jevci spoznali z ekipo in vodstvom Založbe Morfem, ki je prav tako velika ljubiteljica slikanice Lev v srcu. Ne samo ljubiteljica, prav zaradi njih je bila slikanica izdana in prevedena v slovenski jezik.

 

Na povabilo Založbe Morfem smo v torek, 21.novembra ob 17:00, še enkrat uprizorili naš mini-muzikal Lev v srcu, tokrat v čast avtorjema istoimenske slikanice Rachel Bright in Jima Fielda. Avtorica Rachel in ilustrator Jim sta bila namreč založbina častna gosta na Slovenskem knjižnem sejmu



Za uprizoritev na odru pred pričakovano nekaj stoglavo množico je bilo seveda potrebno precej vaje. Otroci so se potrudili in tri novembrske vikende zapored zavzeto vadili in pilili pesmi, besedila in koreografijo. Prav tako ne gre pozabiti staršev, ki so otroke vestno vozili na vse vaje, da so se lahko dobro pripravili.




Ob dobri pripravljenosti je bila na dan nastopa kljub nabiti dvorani trema nastopajočih minimalna. Naš vodja muzikalov Boris Papak in njegova desna roka Nevena Josić sta otroke z levjesrčno zagrizenostjo in predanostjo vodila skozi vse dele muzikala, tako da je bil bučen aplavz publike ob koncu predstave več kot zaslužen. Čestitamo, ne samo Neveni in Borisu, temveč tudi vsem našim pogumnim "levom", ki so dokazali, kaj vse je s predanim delom in dobro voljo mogoče: 

 

Ana, Nace, Marta, Mila, Nour, Sheila, Frane, Matic, Amina, Polina, Lia, Sofia Ana in Julija, odlično ste se odrezali tudi na večjem odru! Ponosni smo na vas.



Zahvaljujemo pa se seveda tudi Heleni Kraljič in celotni ekipi založniške hiše Morfem, ki so nas tako lepo sprejeli medse in nas povabili na veliki oder Slovenskega knjižnega sejma.


 

FANTASTIČEN NASVET

#13 Kaj pravzaprava je MUZIKAL in katere sposobnosti ter veščine so potrebne pri muzikalu?

Muzikal ali mjuzikel (iz angleške besede "musical") je glasbeno-gledališko delo, ki se je razvilo na osnovi operete. Ta oblika gledališke predstave združuje:

(1) pesmi (te ponavadi temeljijo na popularni ali jazzovski glasbi)

(2) dialog (govorjeni del)

(3) ples (posamezni ali v raznih skupinah)

(4) igro (gledališka igra)


Zgodba in čustvena vsebina muzikala se gledalcem tako  podata skozi vse štiri elemente - glasbo, besede, gib in igro, vse skupaj povezano v celoto.


 

SONATA Z ULICE


Rachel Bright, avtorica slikanice Lev v srcu in v čast prihoda katere smo uprizorili mini-muzikal, je zapisala takole:


"Jim and I were both invited by our Slovene publishing house to visit the annual book fair in Ljubljana. And boy... are we glad we said YES!


Lots of roaring, drawing, singing and dancing, not by us, but by the absolutely incredible DoReWe music school, who performed the most magical musical show of The Lion Inside.

Say yes to adventure and opportunity. That "yes" will bring you gifts you never could have imagined yet."



Prav tako je bil nad nami navdušen ilustrator slikanice Jim Field:

 

"Yesterday evening Rachel and I were treated to a stage performance by Music School DoReWe who had created an incredible adaptation [of The Lion Inside] for the stage.

 

We  were truly blown away, it was very emotional to see how our stories have travelled and to see it performed by children and all the work that the [DoReWe] team had put into this was something I will always remember." 

 

LAHEK KVIZ


Omenili smo že, da je za izvedbo muzikala potrebno znanje (1) petja pesmi, (2) pripovedi oz dialoga, (3) plesa in (4) gledališke igre. Marsikdo bi zato logično pomislil, da tovrstno znanje in udejstvovanje pride šele z mnogimi leti in je rezervirano za nekoliko starejše. 

 

Pa ni res! Naši otroci so dokazali, da se tovrstnih veščin da naučiti že v mladih letih. Uganite, koliko let je imel naš najmlajši nastopajoči?



 

TI LOVIŠ


V mesecu decembru, natančneje v soboto, 16.decembra 2023, si boste v Kulturnem domu Radomlje lahko ogledali nastope naših učencev in učenk. Dogodek bo razdeljen na 3 dele, in sicer prvi del zjutraj ob 10:30, drugi del popoldan ob 15:00 in tretji del zvečer ob 18:00. Več o samem dogodku in razporedu učencev izveste te dni po elektronski pošti. 

Vsi lepo vabljeni, tudi širše družine in prijatelji. Vstop je prost, prostora bo dovolj.




Hvala za vaš čas, se beremo in zabavamo v naslednji številki.

DoReWe pozdrav!



bottom of page