top of page

DoReWe Dnevnik # 14

DECEMBRSKI NASTOPI IN DOREWE BOŽIČNI KONCERT 


December 2023



Dragi DoReWe-jevci in dragi ljubitelji glasbe,


Pozdravljeni v štirinajsti izdaji našega DoReWe Dnevnika. Upamo, da boste uživali v branju. Vabimo vas, da nam še naprej pišete ter sledite na Facebooku in Instagramu.


V štirinajsti izdaji DoReWe Dnevnika boste našli naslednje razburljive zgodbe:


DO RE WE NOVICE: DoReWe božični koncert/ Decembrski nastopi: Sinterklass v Ljubljani, Čarobni sejem v Domžalah, Božične pesmi in zgodbe v Supernovi

FANTASTIČEN NASVET: Kako je nastala pesem Sveta noč

SONATA Z ULICE: Zahvala mame učenke z Britanske šole

LAHEK KVIZ: Katera božična pesem je bila prevedena v največ jezikov?

TI LOVIŠ: Preživite vesele praznike in zaigrajte najbližjim

 

DO RE WE NOVICE


Božični koncert DoReWe učencev


Naši učenci in njihovi mentorji so nam tokrat postregli s čudovitim božičnim koncertom v Kulturnem domu Radomlje. Pravzaprav je bilo nastopajočih učencev toliko, da smo koncert razdelili na tri enourne dele, in sicer:

  • ob 10:30 dopoldanski koncert v angleškem jeziku

  • ob 15:00 popoldanski koncert v slovenskem jeziku

  • ob 18:00 večerni koncert v slovenskem jeziku


Nastopalo je več kot 100 učencev. Program je bil prepleten s solo točkami, točkami v parih ali skupinah, nekateri so peli, drugi igrali, spet tretji peli in igrali hkrati.



Med številnimi učenci so nastopili tudi naši odrasli učenci. Na njih smo še posebej ponosni, saj je povsem drugače zbrati dovolj poguma za nastopanje v otroštvu kot pa kasneje v tridesetih letih. Tako da Zala, Milica, Svetlana, Marina in Jan, iskrene čestitke z naše strani za zbrani pogum, predvsem pa za čudovito izvedbo vseh treh pesmi: Mamma Mia, Jingle Bells in Somewhere Over the Rainbow.



Prav tako ne gre pozabiti naših najmlajših  MINI MUSICIANS z angleške in francoske šole, ki so, kljub temu da nekateri štejejo šele 3 leta, pa tja do 5 let, zelo odločno nastopili na odru. Bili so vsekakor od vseh najbolj prisrčni, predvsem takrat, ko je iz originalne pesmice "Green Bottles", na katero so otroci pripravili svojo priredbo "Red Santas", na koncu nastala popolnoma nova, nepričakovana verzija "Green Santas". Improvizacija že od malih nog, bravo! 😃👍



Poleg vseh solistov so nastopile tudi skupine učencev, in sicer na klavirju in pevsko. Treme je pri nastopanju v skupini manj, saj učenci drug drugega spodbujajo in se ne počutijo same na odru. Res pa je, da je skupinsko igranje klavirja bolj zahtevno, kar se tiče ritma, usklajevanja in same izvedbe. Tako da tudi vsem skupinam iskrene čestitke.



Vsak del koncerta je obsegal tudi nekaj najlepših božičnih zgodb, ki jih je izbral in pripravil naš mentor Boris:

  1. Zgodba "Ponovno božično srečanje" je nagovorila družine in spodbujala dobre sosedske odnose.

  2. Zgodba "Sveta noč" je povzela nastanek pesmi Sveta noč in se zavzela za iskanje notranjega miru za vse tiste, ki preživljajo težke trenutke.

  3. Zgodba "Lilijino božično darilo" je otroke nagovorila k dobrodelnosti.

  4. Zgodba "Vsi različni, vsi božični" pa je zagovarjala strpnost kljub raznolikostim med nami vsemi.

  5. Zgodba "Adventne sveče", s pomembnim sporočilom, da dokler gori upanje, lahko prižgemo tudi ostale sveče - mir, vero in ljubezen, pa nas je ob koncu koncerta popeljala v praznične dni.



Po koncertu je sledila podelitev pohval za uspešno opravljen nastop ter vsa dodatna udejstvovanja na različnih božičnih nastopih. Prav tako so nekateri otroci prejeli pohvale za prizadevnost in redno vajo doma. Sledilo je še druženje in uživanje jedi, ki so jih pripravili in prispevali starši. Nazdravili smo uspešnim nastopom in prihajajočemu letu.


Decembrski nastopi: Sinterklass v Ljubljani, Čarobni sejem v Domžalah, Božične pesmi in zgodbe v Supernovi



December je čas druženja, glasbenih nastopov in širjenja radosti. V tem prazničnem duhu so se DoReWe učenci podali na kar nekaj nastopov:

 

  1. Na Sinterklass oz. prihodu Svetega Miklavža za nizozemsko-slovenske družine sta nam skupaj z mentorjema Borisom in Neveno na kravir zaigrala Mark in Xixi.  

  2. Na Čarobnem sejmu na glavnem trgu v Domžalah so nam Urša, Tinkara, Julija, Mark, Xixi, Ronja, Lia, Ana, Marta, Mila, Zala, Sheila, Isabella, Dana, Nour, Nace in Amadeja zapeli in zaigrali nekaj najlepših božičnih pesmi.  

  3. Na dogodku Božične zgodbe in pesmi v Supernovi Šiška pa so najmlajše otroke s svojim petjem in igranjem navdušili Xixi, Nour, David, Tinkara, Titus, Urša, Vita, Sheila, Brina, Maša, Nace, Marta in Mila.





Iskrena hvala in čestitke vsem nastopajočim, da ste popestrili vse te dogodke in s pesmijo osrečili starejše in mlajše občinstvo.





 

FANTASTIČEN NASVET

#14 Kako je nastala pesem Sveta noč? 

Pesem Sveta noč (originalno Stille Nacht, angleško Silent Night) je ena najbolj priljubljenih božičnih pesmi vseh časov. Njeno besedilo je bilo namreč prevedeno v več kot 300 jezikov. 

 

Nastala je v majhni avstrijski vasi Mariapfarr blizu mesta Salzburg, kjer je leta 1816 mlad katoliški duhovnik pater Joseph Mohr napisal besedilo. Melodijo je zložil Franz Xaver Gruber, vaški učitelj in organist v bližnji vasi Arnsdorf. Na božični večer leta 1818 je Mohr prinesel besede Gruberju in ga prosil, naj zloži melodijo in kitarsko spremljavo za tisto nočno mašo, potem ko so poplave poškodovale cerkvene orgle. Gruber si je melodijo za Sveto noč izposodil pri Mozartovem divertimentu v Es za pihala, in sicer je uporabil Andante prvega stavka. 


Pesem je bila tako prvič izvedena na božični večer leta 1818 v Nikolauskirche, župnijski cerkvi Oberndorfa. Preprosta melodija in čudovito besedilo sta pred več kot 200 leti očarala poslušalce. Pesem simbolizira globok mir, ki ga najdemo v trenutkih tišine in premišljevanja. 



 

SONATA Z ULICE


Mama ene naših učenk na Britanski šoli je zapisala takole:

 

"Do Re We Music🎶 School is an exceptional institution that truly embodies professionalism and care for its students. I had the pleasure of attending their high-performance concert on the 16th of December 2023, and it was incredibly well-organized, showcasing the remarkable talent nurtured within the school.

 

Helena, the manager, deserves immense gratitude for orchestrating such a flawless event. Her dedication to ensuring every detail was perfect truly shone through in the concert's execution.

 

As a parent, I'm especially grateful to Ana Maria, who serves as my daughter's mentor. Her ♾️ guidance, support, and dedication have been invaluable in shaping my daughter's musical journey at Do Re We. Ana Maria's expertise and encouragement have not only enhanced my daughter's skills but have also made the learning process enjoyable.

 

I highly recommend Do Re We Music School to anyone seeking professional musical education coupled with a warm and supportive environment.

Thank you for the fantastic experience❤️"



 

LAHEK KVIZ


Katera božična pesem je bila prevedena v največ jezikov?

 

Tukaj si lahko ogledate po našem mnenju eno najlepših izvedb.



 

TI LOVIŠ


V rubriki TI LOVIŠ vse naše učence nagovarjamo, da za praznike razveselijo nekoga s svojim igranjem ali petjem. Naj bo to očka ali mami, mlajša sestrica ali bratec, dedi ali babi, soseda, ki je vedno sama, ali nekdo drug. Pripravite manjšo točko ali večji nastop in jih osrečite s svojim glasbenim znanjem. Obljubimo, da ne bo lepo samo poslušalcem temveč tudi vam učencem.


Ekipa DoReWe želi vsem našim učencem in učenkam ter njihovim družinam

 

BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ IN ČUDOVITE PRIHAJAJOČE PRAZNIKE. 


Vse dobro našim DoReWe-jevcem, se beremo in zabavamo tudi v letu 2024!

DoReWe pozdrav!



bottom of page