top of page

DoReWe Dnevnik # 5

DOREWE DRUŽINSKI DAN - KONCERT UČENCEV IN UČITELJEV V SODELOVANJU Z BALETNO ŠOLO ANA IN ŠOLO PETJA GLAS SRCA


Marec 2023



Dragi DoReWe-jevci, Pozdravljeni v peti izdaji našega DoReWe Dnevnika, ki je v celoti posvečena DoReWe Družinskemu Dnevu. Upamo, da boste uživali v branju in sodelovali tako, da nam pišete ali pa da se enostavno zabavate doma ob igranju klavirja ali s petjem. Če ste prejeli to sporočilo od prijatelja, prosimo, da ga posredujete še drugim, ki bi po vašem mnenju opravili preizkus za DoReWe-jevca. Nekaj videoposnetkov in novosti lahko najdete tudi na naših socialnih omrežjih. Sledite nam na Facebooku in Instagramu.

V peti izdaji DoReWe Dnevnika boste našli naslednje razburljive zgodbe:


DO RE WE NOVICE: DoReWe Družinski Dan in koncert naših učencev in učiteljev

FANTASTIČEN NASVET: Kako se spoprijeti z odrsko tremo?

SONATA Z ULICE: Mnenje Ane Trojnar, vodje Baletne šole Ana

LAHKI KVIZ: Tekmovalnost da ali ne?

TI LOVIŠ: Izberi najljubšo fotografijo in jo posreduj naprej

 

DO RE WE NOVICE


DoReWe Družinski Dan - koncert učencev in učiteljev



V soboto, 25. marca, smo tako v Sloveniji kot tudi drugod po svetu slavili materinski dan. Pri DoReWe pa smo se odločili, da je potrebno pogosteje slaviti ne le matere, temveč tudi očete, dedke, babice, brate, sestre, strice, tete, ... skratka vse člane družine, ki otroke spodbujajo na glasbeni in življenjski poti ter jim stojijo ob strani. V ta namen smo v Ljudskem domu v Šentvidu organizirali naš prvi DoReWe Družinski Dan – koncert naših učencev in učiteljev. Da je bil družinski dan še bolj poln in pester, smo k sodelovanju povabili tudi Baletno šolo Ana pod vodstvom Ane Trojnar, ki ima edina v Sloveniji status Registered Teacher Status RAD. Ana poučuje balet v Kamniku in Radomljah, njene plesalke in plesalci pa so navdušili občinstvo s krasnimi koreografijami in elegantnimi kostumi. Pridružila se nam je tudi šola petja Glas srca pod vodstvom Neže Bogataj, ki je bila pred leti izbrana za najboljšo debitantko na Slovenski popevki. Neža poučuje petje na domu blizu Kamnika, s septembrom pa bo v sodelovanju z DoReWe prav tako izvajala skupinski pouk petja po osnovnih šolah v kamniški občini. Program je bil res bogat, saj je vseboval kar 42 točk, nekatere klavirske, druge pevske in tudi plesne, tako da smo bili priča pravemu mini kulturnemu maratonu. Nastopilo je 36 učencev in učenk petja in klavirja, 13 plesalcev in plesalk ter 6 učiteljev. Slišali smo pesmi, kot so Hallelujah, Bohemian Rhapsody, Mojster Jaka, Zdravljica, Jaz pa grem na zeleno travco, Cara Gina, Oda radosti, Shallow, Siva pot in podobno. Mnogim učencem je nastopanje za družinske člane in prijatelje eden od vrhuncev glasbenega leta in dan je bil temu primerno slavnosten.


Najmlajša med nastopajočimi je bila Mila, ki je v februarju napolnila 6 let. Predstavila se nam je kar na tri načine - s plesno točko, pevsko točko in nam zaigrala na klavir. Nastopili pa so tudi naši odrasli učenci, tako s pevskimi kot tudi inštrumentalnimi točkami. Najstarejši nastopajoči, gospod Maks, nam je zapel pesem Elvisa Presleyja "My Way" in se je pri svojih 86-ih letih starosti zares odlično odrezal na odru.

Na koncu je sledila DoReWe himna, ki jo je napisala in uglasbila učiteljica Špela, za tem pa pogostitev in druženje z vsemi prisotnimi. DoReWe-jevci smo se tako poklonili in zahvalili vsem družinam za njihovo stalno podporo učencev. Vlogo strašev po našem mnenju lepo povzame tudi besedilo pesmi You Raise Me Up, ki jo je na koncertu zapel učitelj Boris:

Dvigneš me, da lahko stojim na gorah,

Dvigneš me, da hodim po razburkanih morjih,

Močan sem, ko sem na tvojih ramenih,

Dvigneš me v več, kot sem lahko.

Hvala vam dragi straši za vso podporo učencem, brez katere otroci ne bi bili tu, kjer so. Vsem nastopajočim pa iskrene čestitke za pogum in čudovito izvedbo!



 

FANTASTIČEN NASVET


#5 Kako se spoprijeti z odrsko tremo?


Stopiti na oder ni lahka naloga. Še posebej, če je to za nas prvič. Ker se s tremo pred nastopom spopada vsak, ki kdaj stopi pod soj žarometov, smo pripravili nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo vliti pogum.

  • VDIH IN IZDIH. Preden stopimo na oder, naredimo nekaj globokih vdihov in izdihov, pri tem pa si ponavljajmo spodbudne misli (znam, dobro mi gre, vse bo v redu, veliko sem vadil, pripravljen sem).

  • TREMA JE NAŠ PRIJATELJ. Zavedajmo se, da nekaj zdravega adrenalina pripomore h koncentraciji in učinkovitosti, zato je zaradi treme naš nastop lahko še boljši.

  • OBČINSTVO JE NA NAŠI STRANI. Imejmo v mislih, da so ponavadi poslušalci na naši strani in si skupaj z nami želijo, da naš nastop uspe. Napak se tako ali tako velikokrat ne opazi oz. zanje vemo le mi.

  • NASTOPANJA SE PRIUČIMO. Nastopanje vzemimo kot del učnega procesa in pridobivanja izkušenj. Po nastopu bomo lahko videli, v katere dele moramo vložiti še nekaj truda in katere dele smo se odlično naučili.

  • VAJA DELA MOJSTRA. Potrudimo se, da smo na nastop čim bolje pripravljeni in v pripravo vložimo dovolj časa, saj se to vedno obrestuje.

Če nas je še vedno strah nastopanja, je najbolj učinkovito, da je naš prvi nastop v paru ali s skupino. Zapomnimo si, da je z vsakim naslednjim nastopom trema manjša. Torej vdih, izdih in gremo na oder! Uspelo nam bo!


 

SONATA Z ULICE


Takole je o DoReWe zapisala Ana Trojnar, vodja baletne šole Ana:

"DoReWe je šola s izjemnim zanosom in spoštovanjem do vsakega vloženega atoma vseh: učiteljev, učencev in vseh, tudi manj vidnih, podpornikov (staršev, starih staršev, tet ...).

Na primeren trenutek začetka sodelovanja plesalk na njihovih prireditvah smo čakali kar nekaj časa, in dočakali smo ga v stilu: na pravem gledališkem odru pokritim z baletnim podom, kot se šika.

Vzdušje je bilo tako vzpodbudno, da je še mene zamikalo, da bi ponovno zapela in zaplesala - tokrat s konicami prstov rok - po tipkah. :) " Ana Trojnar

 


LAHKI KVIZ



Na programu našega koncerta je bilo kar 42 točk. Nekatere so bile bolj osnovne, saj je nekaj učencev pričelo z igranjem klavirja šele pred dobrim mesecem. Druge so bile zelo zahtevne, saj so učenci in učitelji v to vložili leta in leta vaje in truda.

Naš nasvet vsem nastopajočim pa je bil, da se med seboj NE primerjamo. Da ne tekmujemo z drugimi, saj bo skoraj zagotovo vedno nekdo boljši od nas. Če ne v isti skupini ali razredu, pa na isti šoli ali v istem mestu, isti državi in tako naprej.

Zato predlagamo, da če že tekmujemo, potem tekmujmo le sami s seboj - da smo danes boljši kot smo bili včeraj. Da je druga pesmica težja od prve. Da je

naš drugi nastop boljši od prvega. In če nam uspe premagati oziroma razviti samega sebe, potem smo zares zmagovalci!


Kaj pa vi pravite glede tekmovalnosti - da ali ne?


 

TI LOVIŠ


Na našem Facebooku smo objavili nekaj fotografij dogodka DoReWe Družinski Dan. Izberite vašo najljubšo in jo prosimo posredujte naprej.

Hvala za vaš čas, se beremo in zabavamo v naslednji številki. DoReWe pozdrav!



bottom of page