top of page

DoReWe Dnevnik # 8

ZAKLJUČNI KONCERT V SODELOVANJU S ŠOLO PETJA GLAS SRCA


Junij 2023



Dragi DoReWe-jevci,


Pozdravljeni v osmi izdaji našega DoReWe dnevnika, ki je posvečena zaključnemu koncertu. Verjamemo, da boste ob branju uživali, sodelujete pa lahko tako, da nam pišete ali pa se enostavno le zabavate doma ob igranju klavirja ali s petjem. Prosimo, da to sporočilo posredujete prijateljem, znancem in drugim, ki bi po vašem mnenju opravili preizkus za DoReWe-jevca. 😀 Nekaj videoposnetkov in novosti lahko najdete tudi na naših socialnih omrežjih. Sledite nam na Facebooku in Instagramu.


V osmi izdaji DoReWe Dnevnika boste našli naslednje razburljive zgodbe:


DO RE WE NOVICE: Zaključni koncert na Gradu Zaprice v Kamniku

FANTASTIČEN NASVET: Kako pomagati otrokom, da med počitnicami ohranijo rutino vadenja klavirja?

SONATA Z ULICE: Vtisi prvega šolskega leta in z zaključnega koncerta

LAHKI KVIZ: Velike koncertne dvorane

TI LOVIŠ: Delite video povzetek zaključnega koncerta

 

DO RE WE NOVICE

Zaključni koncert na Gradu Zaprice v Kamniku v sodelovanju s šolo petja Glas srca


V soboto, 17. junija 2023, smo DoReWe-jevci organizirali prvi zaključni koncert v izjemno akustični dvorani slikovitega gradu Zaprice, ki ga obkroža čudovit razgled na mesto Kamnik in sosednje Alpe.




Da je bilo koncertno dogajanje še dodatno izpopolnjeno in pestro, smo k sodelovanju povabili šolo petja Glas srca pod vodstvom izjemne Neže Bogataj. Neža poučuje solo petje na domu blizu Kamnika in navdihuje številne mlade nadobudneže.


Več kot 35 nastopajočih iz Kamnika, Ljubljane in njune okolice je pripravilo kar 42 glasbenih točk, pravi mini glasbeni maraton. Slišali smo pesmi, kot so Jutro, Pegasto dekle, Imagine, I Did It My Way, Mi gremo pa na morje, Bethovnovo Za Elizo in druge.

Koncert se je zaključil s pesmijo True Colours, saj pri DoReWe verjamemo, da je naš glasbeni center prostor, kjer je vsak lahko tisto, kar želi. »Imejmo pogum, da drugim pokažemo naše prave barve«, je gledalce in učence spodbudila Kaja, ki je povezovala program.

Naš cilj je omogočiti nastopanje vsem otrokom, ki si tega želijo, saj s tem krepijo samozavest in glasbeno kondicijo. Prav nič ni narobe, če se zmotiš. Pomembno je, kaj se pri tem naučiš in da vedno najdeš pogum za nadaljevanje. Če ti uspe napredovati, si zmagovalec! Naši otroci to so, kar so dokazali z izjemnimi nastopi, ki jih je spremljal bučen aplavz.

Po koncertu je sledila podelitev pohval ter druženje ob kozarcih penine in slastnih domačih pitah ter drugih jedeh, ki so jih prav za to priložnost pripravili starši učencev. DoReWe družbeni duh je prevzel gledalce, ki so bili navdušeni nad koncertom in glasbenim letom. Po koncertu smo si bili namreč vsi enotni: zmorejo naši otroci, zmorejo starši, zmorejo naši mentorji, zmoremo vsi mi - DoReWe-jevci!


Skupaj z vami smo tako pripeljali prvo šolsko leto našega delovanja h koncu. DoReWe-jevci smo zelo zadovoljni. Hkrati pa prepričani, da smo v novem šolskem letu lahko še boljši.

Najprej pa več kot zaslužene počitnice in počitniške glasbene delavnice z ustvarjanjem mini-muzikala Lev v srcu. Se vidimo na delavnicah!


 

FANTASTIČEN NASVET

#8 Kako pomagati otrokom, da med počitnicami ohranijo rutino vadenja klavirja?


Za učence klavirja, tako mlajše kot starejše, je v poletnih mesecih precej običajno, da si vzamejo odmor od igranja klavirja. Med raznimi poletnimi aktivnostmi, kot so tabori, počitnice na obali ali kje drugje, je to povsem normalno.


Vendar je otrokom, ki čez poletje pospravijo inštrumente in jih v roke znova vzamejo šele jeseni, začetek novega šolskega leta po navadi napornejši kot tistim, ki so formo vsaj malo vzdrževali tudi poleti. Zato poskusite med poletjem ohraniti spretnosti in navade, ki so jih otroci že osvojili, seveda ob prilagojeni poletni vadbeni rutini.


Dodajamo nekaj nasvetov, kako med poletjem obdržati t.i. »pianistično kondicijo«:

  1. Poiščite novo skladbo: Za otroke je lahko dobra spodbuda, da najdejo notni zapis pesmi, ki jo imajo radi, a je ni v klavirskih učbenikih. Poletje je pravi čas za raziskovanje glasbe iz filmov ali priljubljenih pesmi, ki zanimajo otroke.

  2. Ustvarite zanimiv vadbeni izziv: Z otrokom si določite zanimiv cilj in ga poskušajte doseči. Na primer, za naučene 3 nove pesmi greste skupaj na 3 kepice sladoleda.

  3. Preigravajte najljubše stare skladbe, ki so ostale v spominu, zraven pa malo improvizirajte: Pesem, ki jo otrok rad igra, naj malo spremeni, da bo postala njegova priredba. Z malo spodbude bo otrok začel raziskovati in bo postal ustvarjalen!

  4. Preizkusite kakšno aplikacijo za učenje klavirja.

  5. Naučite se brati skladbe z lista t.i. "a-vista branje not" ali branje not na prvi pogled. Najboljši način za vadenje hitrega branja: ŠE VEČ BRANJA NA PRVI POGLED. Cilj je, da pesem zaigrate dobro v prvem ali drugem poskusu, ne šele potem, ko ste jo večkrat vadili. Poiščite glasbeno literaturo, ki je nekoliko lažja od trenutne ravni otroka, in ga spodbudite, naj čez poletje prebere čim več notnih zapisov pesmi.


 

SONATA Z ULICE


Mama ene izmed naših učenk nam je takole napisala o zaključnem koncertu in prvem šolskem letu (ime učenke in učiteljice smo zaradi delne kočljivosti zapisa za vsak primer izpustili):


"Draga Helena in celotna DoReWe ekipa!

Hvala vam za včerajšnji prelep dogodek in za vse, kar ste nam omogočili v tem šolskem letu. Druženje z vami in lokacije dogodkov res pobožajo dušo... Izžarevate neskončno pozitivno energijo in to energijo prenašate tudi na vse nas. Vidi se, kako vsi uživate v tem, kar počnete, kako vsakemu prisluhnete in skušate izpeljati vse najboljše za naše otroke in tudi za nas starše. Iskrena hvala za vse.

Posebno zahvalo bi ob koncu šolskega leta namenila tudi hčerkini učiteljici klavirja. Moji hčerki je dala neskončno veselje do učenja, znanje, podporo, zaupanje in neskončno vzpodbudo... približala ji je glasbo in jo naučila igrati na najbolj prijazen način. Znanje je pridobivala na neobremenjen, sproščen način, brez stresa. Tako močno je učiteljica zaupala vanjo, da hčerka pred in na nastopih nikoli ni bila pod stresom. Sploh si ne morem predstavljati, kako je nastopati pred takim občinstvom po tako kratkem času učenja.

Hčerki je vlila veliko mero samozavesti, kar močno vpliva tudi na njeno življenje nasploh in tudi na šolo. Čisto sem bila ganjena, ko mi je pred kratkih zaupala: »A se spomniš mami, ko sem bila jaz v prvem in drugem razredu ful živčna v šoli in so učiteljice rekle, da sem nemirna, sploh med preizkusi. Ugotovila sem, da odkar igram klavir, v šoli sploh nisem več živčna. Znam se umiriti, zbrati in ni me več strah preizkusov.« Šolsko leto je zaključila odlično, brez stresa in pretirano vloženega napora.

... Hvala vam za vse."

Izjemno smo veseli takšnih zapisov. Še naprej se bomo trudili delati v dobro naših učencev ter na njih prenašati veselje do učenja in zaupanja vase.


 

LAHKI KVIZ


Grad Zaprice s čudovito akustično dvorano nas je, tako nastopajoče kot gledalce, prevzel s svojo posebno energijo.


Pri tem smo si pustili sanjati, kako lepo bi bilo nekoč nastopiti v eni izmed velikih koncertnih dvoran. Ali uganete, katera dvorana je bila večini od nas prvi izbor?

1. Grosser Musikvereinssaal na Dunaju, Avstrija

2. Philharmonie de Paris, Francija

3. Royal Albert Hall v Londonu, Anglija

4. Berlin Philharmonie, Nemčija

5. Carnegie Hall v New Yorku, ZDA


 

TI LOVIŠ


V rubriki TI LOVIŠ vas prosimo, da si na naslednji povezavi ogledate kratek povzetek zaključnega koncerta. Če vam je všeč, prosim delite naprej.



Hvala za vaš čas, se beremo in zabavamo v naslednji številki.

DoReWe pozdrav!



bottom of page