top of page

DoReWe Dnevnik # 9

POLETNE GLASBENO-GLEDALIŠKE DELAVNICE IN OTROŠKI MINI MUZIKAL "LEV V SRCU"


Julij 2023Dragi DoReWe-jevci,


Pozdravljeni v deveti izdaji našega DoReWe Dnevnika, ki je posvečena poletnim delavnicam. Verjamemo, da boste ob branju uživali. Sodelujete lahko tako, da nam pišete ali pa se enostavno le zabavate doma ob igranju klavirja ali s petjem. Prosimo, da to sporočilo posredujete prijateljem, znancem in drugim, ki bi po vašem mnenju opravili preizkus za DoReWe-jevca. 😀 Nekaj videoposnetkov in novosti lahko najdete tudi na naših socialnih omrežjih. Sledite nam na Facebooku in Instagramu.


V deveti izdaji DoReWe Dnevnika boste našli naslednje razburljive zgodbe:


DO RE WE NOVICE: Poletne glasbeno-gledališke delavnice v Mekinjah in otroški mini muzikal LEV V SRCU

FANTASTIČEN NASVET: Naučimo se brati notni zapis

SONATA Z ULICE: Mnenja udeležencev poletnih delavnic

LAHKI KVIZ: Kateri muzikal si je ogledalo največ ljudi?

TI LOVIŠ: Delite utrinke z naših poletnih delavnic

 

DO RE WE NOVICE

Poletne glasbeno-gledališke delavnice in otroški mini muzikal "LEV V SRCU" - ni treba biti velik, da najdeš svojo moč


Letošnje poletje je ekipa DoReWe v sodelovanju s Kulturnim društvom Naš oder organizirala ustvarjalne in zabavne glasbeno-gledališke delavnice za osnovnošolske otroke.

Delavnice so potekale v slikovitem Samostanu Mekinje, obdanem s čudovito naravo v okolici Kamnika. Za otroke iz Ljubljane in njene okolice pa je bil organiziran vsakodnevni prevoz. Posamezen termin delavnic je trajal od ponedeljka do petka. Otroci so v le petih dneh izvedli različne delavnice - od petja, igranja na klavir, učenja ritmov na tolkalih, igre in pripovedi na odru ter plesa do izdelave odrske scene.

Glasbeno predznanje ni bilo potrebno, seveda pa so otroci z več izkušjami dobili zahtevnejše vloge. Koncept delavnic je namreč zasnovan tako, da je prilagojen posamezniku. Tako so bili na delavnicah vključeni otroci, ki so po klavirju posegli prvič, kot tudi tisti, ki igrajo že vrsto let.

Vsak termin enotedenskih delavnic se je zaključil s predstavo za starše – z nastopom na odru, kostumi, poslikavo obrazov, petjem, plesom, igranjem na razne inštrumente, skratkapravim otroškim "mini muzikalom".

Z zaključno predstavo in pesmimi, kot je »Jaz sem majhen, ti si velik, a med nama ni razlik« so otroci sebi, staršem in širšemu občinstvu predali sporočilo zgodbe Lev v Srcu - ni treba biti velik in junaški, da najdeš svojo moč.

Zahvaljujemo se vsem staršem, ki so se opogumili in namesto običajnega počitniškega varstva svojemu otroku podarili edinstveno izkušnjo - sodelovanje na otroškem muzikalu, ki se ga bo zagotovo še dolgo spominjal.

Prav posebej pa se zahvaljujemo in smo ponosni na Borisa in Neveno - dva člana naše ekipe, ki sta bila srce in duša poletnih taborov. Brez njune delavnosti, domiselnosti in izjemne energije poletni tabori in zaključna predstava ne


bi bili tako navdušujoči, kot so bili.

 

FANTASTIČEN NASVET

#9 Kako brati note: vodnik po korakih

Se sprašujete, kako brati »note«? Mi učitelji temu rečemo glasbeni zapis. Sprehodimo se skozi jezik glasbe in se naučimo uporabljati vsa glasbena načela, ki so pri tem na voljo.

Ste že kdaj slišali pesem na radiu in pomislili: "Joj, res bi bilo super, če bi znal to skladbo zaigrati! Ko bi le imel note in jih znal tudi prebrati!" Učenje osnov branja notnega zapisa vam lahko pomaga doseči vse to in še več!

Simboli, ki jih vidite na notnih zapisih, se uporabljajo že več sto let. Predstavljajo višino, hitrost in ritem skladbe, pa tudi izraz in tehniko, ki jih uporablja glasbenik za igranje le-te. Opombe si predstavljajte kot črke, mere kot besede, besedne zveze pa kot stavke in tako naprej. Če se naučite brati glasbo, se resnično odpre popolnoma nov svet za raziskovanje!

Kako brati glasbeni zapis?

  1. korak: Naučite se osnovnih simbolov notnega zapisa Glasba je sestavljena iz različnih simbolov, od katerih so najosnovnejši notno črtovje, ključi (violinski, basovski) in notne vrednosti (dolžine, višine, trajanje in pavze). Vsa glasba vsebuje te temeljne komponente in če si želite naučiti brati glasbeni zapis, se morate najprej seznaniti s temi osnovami.

  2. korak: Ujemite ritem Če želite izvajati glasbo, morate poznati njen metrum t.i. taktovski način, ki ga uporabljate, ko plešete, ploskate ali tapkate z nogo ob pesmi. Pri branju glasbe je metrum predstavljen kot ulomek, z zgornjim in spodnjim številom. Temu pravimo taktovski način. Zgornja številka pove, koliko dob je v taktu, spodnja pa notno vrednost (dolžino) vsakega udarca.

  3. korak: Izvajanje melodije Zdaj si poglejmo lestvice. Lestvica je sestavljena iz osmih zaporednih not. C-dur lestvica je na primer sestavljena iz C, D, E, F, G, A, H, C. Interval med prvo in zadnjo noto C-dur lestvice je oktava. Priporočamo, da čim več vadite C-dur lestvico, saj se z njenim poznavanjem lažje naučite ostalih durovih lestvic. Vsaka nota C-dur lestvice ustreza beli tipki na klaviaturi.

  4. korak: Orodja za pomoč pri učenju Zgornji koraki so odličen začetek, ko se učite brati glasbeni zapis. Za pomoč na vašem glasbenem potovanju pa sledite navodilom mentorja, ki vas bo prevzel ob začetku novega šolskega leta. Lahko se vpišete že sedaj, zato ne odlašajte in izpolnite prijavnico za vpis! Veselimo se dela z vami v novem šolskem letu!

 

SONATA Z ULICE


Starši, katerih otroci so se udeležili naših poletnih glasbeno-gledaliških delavnic, so zapisali takole:

"Draga Helena in celotna ekipa Do Re We, hvala Vam za tako čudovito izkušnjo. Oscar je čisto navdušen, ker ste se imeli tako fino - petje, ustvarjanje, druženje, prijaznost, strokovnost 🙏🥰. Tako rad zapleše, zapoje še zdaj, tudi pred prijatelji, kolegi, vse kar ste se naučili... Jaz sem pa seveda tudi čisto navdušena, kako ste v 5 dneh ustvarili in natrenirali tako čudovit muzikal, neverjetno! In kako so otroci samozavestno nastopali, prav videlo se je, kako uživajo, mi pa smo se "topili" od navdušenja, ko smo gledali naše mladičke. Res ste si fenomenalno zamislili celotno zadevo, za kar vam ploskam in pozdravljam take delavnice. Bravo! Tega je v Sloveniji manjkalo! Oscar je še hrano pohvalil, kako dobro ste jedli.

Hvala vam vsem, 🙏 Lidija"


"Navdušena in hvaležna! Iskrena pohvala za čudovito izveden počitniški teden. Vaša predanost, trud in sposobnost, da otroke navdušite za umetnost in jih naučite toliko v tako kratkem času, je resnično izjemna. Otroci so v enem tednu osvojili besedilo, pripravili animacijo, nastopali s strastjo in izvedli nepozaben zaključni koncert. Otroci so bili videti izjemno srečni in zadovoljni ter so svoje nastope izvedli z velikim veseljem in samozavestjo. Prav tako je treba omeniti tudi čudovite kostume. Celoten vizualni vtis je bil zares osupljiv.

Vaša predanost otrokom in njihovemu razvoju je očitna, saj so se v tem tednu ne le zabavali, ampak pridobili tudi neprecenljive veščine. Naučili so se pomembne lekcije o sodelovanju, samozavesti, izražanju in delu v skupini. To so izkušnje, ki jih bodo nesli s seboj v življenje in jim bodo koristile v prihodnosti.

Iskreno se vam zahvaljujem za nepozabno doživetje, ki ste ga omogočili otrokom. Njihov teden v vašem počitniškem taboru bo nedvomno ostal v njihovem srcu in spominu še dolgo časa. Hvala vam za vso ljubezen, energijo in trud, ki ste jih vložili v ta izjemni program.

Natalija"


"Moja hči je bila navdušena nad enotedenskim bivanjem v ekipi strokovnjakov. Zanimive in razburljive dejavnosti, igre, učenje igranja klavirja, okusne malice in kosila. Nad zaključnim koncertom pa smo bili navdušeni vsi - scenarij, kostumi, spremljava, organizacija - vse je bilo na visokem nivoju! Bravo za celotno DoReWe ekipo! 👍

P.S. Ena sama kritika - moja hči bi bila rada v takšni ekipi ne 5 dni, ampak vsaj 20 😀

Anastasija"

 

LAHKI KVIZ

Tokrat kviz na temo muzikalov:

Kateri muzikal je imel več kot 12.000 ponovitev?

1. Lion King

2. Phantom of the Opera

3. Cats 

TI LOVIŠ


V rubriki TI LOVIŠ vas prosimo, da svojim otrokom ali sebi v kolikor nimate otrok, preberete pravljico izjemne avtorice Rachel Bright LEV V SRCU, ki je bila idejna osnova za naš muzikal. Pravljici smo seveda dodali nove like (zebre trojčki, zdravnik slon itd), različne spremne pesmi, zaplete, inštrumente in glasbo ter vse drugo kar je potrebno za nastanek mini muzikala.

Pravljica nosi čudovito sporočilo, na katero se je vredno pogosteje spomniti.

Povezava do pravljice tukaj:
Hvala za vaš čas, se beremo in zabavamo v naslednji številki.

DoReWe pozdrav!Comments


bottom of page